Wasmachine.com

Waarom maakt mijn wasmachine veel lawaai met centrifugeren?

Er zijn verschillende redenen waarom een wasmachine (te) veel lawaai maakt tijdens het centrifugeren. Tijdens de centrifuge draait de trommel van je wasmachine heel hard rond om zo veel mogelijk water uit je wasgoed te persen. Tijdens het centrifugeren is je wasmachine daarom ook op zijn luidst. Maar er zitten nog steeds limieten aan hoe veel herrie een wasmachine zou moeten maken tijdens dit deel van het wasprogramma. Denk je dat jouw wasmachine te veel lawaai maakt? Hieronder vind je de meest voorkomende redenen van een te luide wasmachine, en de mogelijke oplossingen.
De wasmachine schudt en wiebelt veel tijdens het centrifugeren
Als je wasmachine erg veel trilt tijdens het centrifugeren, en soms zelfs van zijn plek komt, is de kans groot dat je wasmachine niet waterpas staat. Met een waterpas kun je controleren of je wasmachine helemaal recht staat. Meestal staan wasmachines op pootjes waaraan je kunt draaien om ze hoger of korter te maken. Zo kun je de wasmachine proberen rechter te zetten.
De wasmachine giert tijdens het centrifugeren
Als je wasmachine tijdens het centrifugeren een gierend geluid maakt, is de kans groot dat de kogellagers zijn versleten. Dit kun je controleren door de trommel van de wasmachine, wanneer deze leeg is, met de hand rond te draaien. Gaat dit stroef? Dan zijn de lagers inderdaad waarschijnlijk aan vervanging toe.
De wasmachine bonkt tijdens het centrifugeren
Een bonkend geluid tijdens de centrifugestand kan twee oorzaken hebben: 1) het gewicht in de trommel is niet goed verdeeld, en 2) de schokbrekers of veren zijn versleten. Als het gewicht niet goed verdeeld is, let er dan op dat de trommel tijdens het wassen niet te vol of te leeg is. Als de schokbrekers of veren versleten zijn, moeten deze worden vervangen.