Wasmachine.com

Hoe werkt een wasmachine aansluiting?

In veel gevallen kan de leverancier van je nieuwe wasmachine de wasautomaat aansluiten. Indien je niet voor deze optie hebt gekozen, je een tweedehands wasmachine hebt gekocht óf je verhuist, is het handig om te weten wat er allemaal komt kijken bij het aansluiten van een wasmachine. Het aansluiten van je wasmachine doe je aan de hand van de volgende stappen:
1. Verwijder de transportbouten. Deze zitten vrijwel altijd aan de achterkant van de wasmachine en zorgen ervoor dat de trommel op zijn plek blijft tijdens het verplaatsen van de wasmachine. Kun je de transportbouten niet vinden? In de handleiding van je wasmachine lees je terug waar deze precies zitten en hoe je ze losmaakt.
2. Sluit de watertoevoer aan. De watertoevoer zit aan de achterkant van de wasmachine, rechts bovenin. Zorg ervoor dat je de slang stevig aandraait, zowel aan de kraan als aan de wasmachine. Draai de kraan open en controleer of er iets lekt. Houd voor de zekerheid een handdoek en/of emmer bij de hand.
3. Sluit de waterafvoerslang aan. De waterafvoerslang zit vaak al vast aan de wasmachine. Stop de slang in de afvoer, de steunbeugel houdt de slang op zijn plek. Als je zowel een wasmachine als een wasdroger om dezelfde waterafvoer wilt aansluiten, heb je hiervoor en y-stuk nodig.
4. Sluit de wasmachine aan op de stroomtoevoer. Hiervoor kun je het beste een geaard stopcontact gebruiken, zo voorkom je kortsluiting. Je herkent een geaard stopcontact aan de twee metalen pinnen aan de boven- en onderkant van het stopcontact. Heeft jouw nieuwe wasruimte geen stopcontact maar een trekschakelaar? Neem dan contact op met een erkend elektricien voor de installatie.