Wasmachine.com

Welk toerental moet ik gebruiken bij de wasmachine?

Het toerental van een wasmachine geeft aan hoe snel de trommel van de wasmachine draait tijdens het centrifugeren. Dit wordt uitgedrukt in rounds per minute (rpm) of toeren per minuut (tpm). De meeste wasmachines hebben een maximaal toerental van 1400 toeren, ook al komt 1600 rpm ook vaak voor. Beide worden als een hoog toerental beschouwd.
Het voordeel van een hoog toerental is dat je wasgoed droger uit de trommel komt, waardoor het minder lang in de wasdroger of aan de lijn hoeft. Want hoe sneller de wasmachine centrifugeert, hoe meer water er uit het wasgoed gedrukt wordt. Met een toerental van 1600 rpm, heb je een restvochtpercentage van 44%. Bij 1400 rpm is dat 50% en bij 1200 rpm is het ongeveer 52%.
Het nadeel van een hoog toerental is dat het schadelijk kan zijn voor je wasgoed. Over het algemeen is het prima om met een toerental van 1600 of zelfs 1800 te draaien, maar het risico op (versnelde) slijtage is wel groter. Dat is ook waarom je bij vrijwel iedere wasmachine het toerental per wasbeurt kan instellen. Bij het wassen van bijvoorbeeld oude kledingstukken of andere delicate stoffen, kun je het toerental op bijvoorbeeld 1200 zetten zodat je er langer plezier van hebt.