Wasmachine.com

Mijn wasmachine stinkt: wat kan ik doen?

Als je wasmachine stinkt, is vetluis 9 van de 10 keer de oorzaak. Dit is geen daadwerkelijke luis, maar een ophoping van zeepresten, huidschilfers, stof, haren en andere viezigheid. Vetluis is een broedplaats voor bacteriën – dus niet hygiënisch – en veroorzaakt een vieze geur in je wasmachine, die ook overgedragen kan worden op je wasgoed.
Hoe kom je van vetluis en die vieze geur af? Door je wasmachine regelmatig schoon te maken. Met de volgende stappen verwijder en voorkom je vetluis reken je af met een stinkende wasmachine:
1. Draai maandelijks een kookwas: Hiervoor zet je de wasmachine aan op een hoge temperatuur, minimaal 90 graden, zonder wasgoed. Door te wassen op zulke hoge tempraturen laten vette resten makkelijker los en dood je bacteriën. Je kunt een kopje azijn door de wasmiddellade gieten aangezien dit neutraliserend werkt. Laat de deur na afloop openstaan zodat de trommel kan drogen.
2. Reinig de rubbers: Vetluis hoopt zich vooral op in de rubbers bij de deuropening van de wasmachine. Je kunt de rubberen delen van je wasmachine het beste schoonmaken met een vaatdoek en een sopje. Voor hardnekkig vuil kun je ook een schuurspons of oude tandenborstel gebruiken. Neem na afloop de rubbers af met een droge doek.
3. Leeg het filter: Aan de voorkant van de wasmachine vind je onderaan het filter. Hier ontstaat ook vaak vetluis en een vieze geur, daarom is het goed om het filter regelmatig te controleren en reinigen. Hiervoor plaats je een lege teil onder het filter. Open het klepje en laat de wasmachine leeglopen via het aftapstangetje. Daarna kan je het filter losmaken. Reinig deze met warm water onder de kraan.
4. Reinig de wasmiddellade: Vaak blijven er ook zeepresten hangen in de wasmiddellade. Om deze schoon te maken, trek je de lade uit de wasmachine. Je kunt hem met de hand onder de kraan schoonspoelen. Maak de wasmiddellade goed droog voordat je hem terugschuift.