Wasmachine.com

Waar moet ik op letten bij het kopen van een wasmachine?

Er zijn ongelofelijk veel wasmachines te koop en dat komt omdat iedereen andere wensen en behoeften heeft als het gaat om het doen van de was. Er zijn daarom ook geen twee wasmachines hetzelfde. Omdat er zo veel aspecten van een wasmachine zijn, kan het lastig zijn om te filteren wat er écht voor jou van belang is. Weet je zelf niet zo goed waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe wasmachine? In de onderstaande lijst lees je precies af waar je allemaal rekening mee moet houden.
– Het type wasmachine: Er zijn voorlader en bovenlader wasmachines. Voorladers hebben de deur aan de voorzijde, terwijl bovenladers de deur aan de bovenkant hebben. De meeste mensen kiezen voor een voorlader wasmachine omdat hierin de keuze het grootst is en je bijvoorbeeld je wasdroger erbovenop kunt plaatsen. Bovenlader wasmachines zijn vaak kleiner maar hoger, wat ze ideaal maakt als je niet zo goed kan bukken.
– Kg vulgewicht: Het vulgewicht van een wasmachine geeft aan hoeveel kg wasgoed er per wasbeurt in de trommel past. Het vulgewicht van wasmachines ligt meestal tussen de 6 kg en 10 kg. Ben je met 1 of 2 personen? Dan raden we een wasmachine met 6 kg of 7 kg vulgewicht aan. Huishoudens met 3 of 4 personen kunnen het beste een wasmachine met 8 kg vulgewicht kiezen. En huishoudens van 5 personen of meer, zullen een wasmachine met een vulgewicht van 9 kg of 10 kg nodig hebben.
– Energieklasse: De energieklasse van een wasmachine geeft aan hoe energiezuinig hij wast. Energiezuinige wasmachines zijn vaak duurder in aanschaf dan wasmachines met een slechte energieklasse, maar doordat ze zo weinig stroom verbruiken, ben je meestal alsnog goedkoper uit met een energiezuinige wasmachine.
– Toerental: Het toerental van een wasmachine geeft aan hoe hard de trommel van de wasmachine ronddraait tijdens het centrifugeren. Hoe sneller de trommel draait, hoe droger je wasgoed uit de machine komt. Wasmachines hebben een maximaal toerental tussen de 1000 en 1800 toeren per minuut, ook wel rounds per minute of rpm genoemd. Een toerental van 1400 toeren per minuut komt het meeste voor.
– Geluidsniveau centrifugeren: Als je graag een stille wasmachine wilt, moet je kijken naar ‘geluidsniveau centrifugeren’. Tijdens het centrifugeren is de wasmachine namelijk op z’n luidst. Wasmachines kunnen geluidsniveau luid (78 decibel [dB] of meer), normaal (74 dB tot 77 dB), stil (72 dB of73 dB) of extra stil (71 dB of minder) hebben.
– Wasprogramma’s: Er lijken steeds meer verschillende wasprogramma’s bij te komen. Zo zijn er uiteraard de wasprogramma’s voor onder andere katoen, wol, synthetisch en eco, maar tegenwoordig zijn er ook meer specifieke wasprogramma’s voor onder andere sportkleding, overhemden, beddengoed, gordijnen en allergieën. Denk jij baat te hebben bij een van deze programma’s? Zorg er dan voor dat jouw nieuwe wasmachine hierover beschikt.
– Gebruiksgemak: Steeds meer merken ontwerpen hun wasmachines op zo’n manier dat het wassen zo makkelijk en efficiënt mogelijk wordt. Denk aan startuitstel, een kledingbeschermende trommel, bediening via een app, automatische wasmiddeldosering, resttijdindicator, tussentijds was toevoegen en een zelfreinigende wasmiddellade. Vaak betaal je meer voor een wasmachine met dit soort opties en functies.