Wasmachine.com

Hoe was je schoenen in de wasmachine?

Voor sommigen is het de normaalste zaak van de wereld, terwijl anderen het niet in hun hoofd halen: het wassen van je schoenen in de wasmachine. Allereerst is het goed om te weten dat je niet zomaar ieder paar schoenen in de wasmachine kunt doen. Het materiaal van de schoenen is hierbij erg belangrijk. Canvas sneakers en schoenen kunnen prima in de wasmachine, maar als je schoenen van een ander materiaal zijn – denk aan kunststof, leer of suède – dan kan je ze beter met de hand schoonmaken. Houd er wel rekening mee dat ook schoenen van stof kunnen beschadigen in de wasmachine. De lijm kan loslaten en de kleuren kunnen uitlopen en/of vervagen. Was daarom voorzichtig en doe je schoenen niet te vaak in de wasmachine.
Hoe pak je het aan, je schoenen wassen in de wasmachine? Welke programma’s en stand kan je daarvoor gebruiken? Met behulp van de onderstaande stappen weet je precies hoe je je schoenen het beste kunt wassen, op een manier die goed het minst schadelijk is voor je schoenen én je wasmachine.
1. Maak alle losse onderdelen van je schoenen los, zoals veters en inlegzooltjes, en stop die samen met de schoenen in een waszak of oude kussensloop in de trommel. Was niet meer dan één paar schoenen tegelijkertijd.
2. Kies voor een lage temperatuur om je schoenen op de wassen, het liefst 30 graden.
3. Je kunt het beste een ECO- of kort wasprogramma kiezen. Een wasprogramma voor fijne was kan ook.
4. Wees zuinig met wasmiddel, de trommel zit namelijk lang niet vol. Kies ook voor een wasmiddel dat past bij de kleur van je schoenen. Dus kleurenwasmiddel voor gekleurde sneakers, witwasmiddel voor witte schoenen en zwartwasmiddel voor zwarte schoenen. Wasverzachter zal niet nodig zijn.
5. Kies voor een lagere centrifugestand. Met een te hoog toerental kunnen je schoenen en zelfs je wasmachine beschadigen. Met een minder snelle centrifuge worden je sneakers minder droog, maar is de kans op schade kleiner.
6. Om je schoenen verder te drogen, leg je ze op een droge, maar niet te warme plek. In de zon is prima, maar leg ze niet bij de verwarming want dan is de kans te groot dat ze krimpen. Doe ze om die reden ook niet in de wasdroger.