Vetluis, of wasluis, is een substantie die ontstaat door zeepresten, pluisjes, haren, huidschilfers en huidvetten. Vervolgens ontstaat er een muffe geur in je wasmachine doordat er uit deze substantie bacteriën ontstaan. Je ziet deze substantie vaak in de rubberen delen rond de deur van de wasmachine. Het is dus geen echte luis, maar een vettige smurrie die achterblijft in je wasmachine.
Om de vetluis volledig uit je wasmachine te verwijderen is het handig om de volgende stappen te volgen:
Een snelle manier om de vetluis uit je wasmachine te verwijderen is het draaien van een lege kookwas op 90 graden. Het water is dan heet genoeg om de vetluis te doden. Draai hiernaast minimaal 1 keer per maand een was op 60 graden.
Je kunt er een scheutje (schoonmaak)azijn bij doen om het resultaat te optimaliseren. Het heeft geen zin om er wasmiddel aan toe te voegen, dit maakt het alleen maar erger.
Na het draaien van een lege kookwas is het een goed idee om het filter goed te reinigen. Er blijven vaak restjes of verdwaalde kledingstukken achter bij het filter die het afvalwater niet goed weg laten lopen. Je reinigt het filter door een emmer of opvangbak onder het filter te plaatsen en voorzichtig het klepje te openen. Laat het water eruit lopen om vervolgens het filter eruit te halen en deze schoon te spoelen met warm water.
Vetluis ontstaat vooral in de rubberen randen van de wasmachine omdat hier veel resten achterblijven. Maak de randen schoon met een sopje en droog de randen vervolgens goed met een schone doek.
Het zeepbakje in zijn geheel uit de wasmachine halen. Maak deze schoon en plaats hem weer terug.
Vetluis ontstaat groeit op restjes vuil gemend met wasmiddel wat na het wassen achterblijft. Deze restjes vuil bestaan uit huidschilfers, lichaamsvetten en haren. Dit is een broedplaats voor bacteriën. Het komt veel vaker voor dat we teveel wasmiddel gebruiken en dat in combinatie met dat we steeds meer op lage temperaturen wassen maakt dat het makkelijker is voor de vetluis om te overleven in de wasmachine. De vetluis gaat namelijk pas dood op een temperatuur boven de 75 graden. Bovendien bevatten wasmiddelen tegenwoordig veel silicaat-klei, bacteriën zijn hier dol op, waardoor vetluis tegenwoordig veel vaker voorkomt.
Vetluis herken je aan een witgrijze, vettige substantie. Je vindt deze vaak in rubberen ring in je wasmachine deur, maar de vetluis zit vaak in de hele machine, tot de slangen aan toe. Eerst merk je nog niks, maar vervolgens is het eerst signaal een stinkende wasmachine. Je schone was ruikt niet fris en vervolgens zie je de witgrijze substantie. Vervolgens ontstaan er zelfs verkleuringen en vlekken op het wasgoed, en als je niet uitkijkt ontstaat er uiteindelijk schade aan de wasmachine.
Wanneer de wasmachine tijdens het centrifugeren elke keer heftig trilt, kan dit betekenen dat er een scheur in het trommelkruis is ontstaan. Dit komt door de werking van het zuur dat door de bacteriën wordt gevormd.
Het is beter om schade aan je wasmachine te voorkomen, vandaar dat we hieronder bespreken hoe je voorkomt dat vetluis zich in jouw wasmachine nestelt.
Je kunt aan de hand van verschillende manieren vetluis in je wasmachine voorkomen. Met het schoonhouden van je wasmachine gaat je wasmachine langer mee en voorkom je dat vetluis kan ontstaan in je wasmachine. Bovendien bespaar je hiermee geld op onderhoud en energieverbruik. Hieronder bespreken wij een aantal manieren om vetluis mee te voorkomen.
februari 28, 2025