Een stinkende wasmachine is erg vervelend. Want als je wasmachine erg stinkt, zullen deze nare luchtjes ook aan je gewassen wasgoed gaan hangen. En dat wil je natuurlijk niet. Ongeacht wat de oorzaak van de vieze geur is, is dit probleem gelukkig relatief snel en gemakkelijk opgelost. Hieronder lees je stap voor stap hoe je je wasmachine schoon maakt, af afkomt van nare geurtjes.
Begin door een wasprogramma te draaien op een erg hoge temperaturen. Bacteriën gaan pas dood vanaf een temperatuur van 60 graden. Dus eens in de zoveel tijd een wasprogramma draaien op 90 graden of hoger, is aan te raden. Hierbij komt een hoop vuil lost, gaan er nog meer bacteriën dood en kom je van vele nare geurtjes af.
Draai de kookwas met een lege trommel. Wasmiddel of wasverzachter is hierbij niet nodig. Je kunt wel een kopje azijn door de wasmiddellade gieten. Azijn neutraliseert de onaangename geur namelijk. Laat na afloop de deur van je wasmachine openstaan, zodat hij goed kan drogen.
Aan de binnenkant van de wasmachinedeur, vind je een rubberen rand. Hier blijft vaak viezigheid in hangen, wat de oorzaak kan zijn van de muffe geur van je wasmachine. Ongeacht of je wasmachine stinkt of niet, raden we aan om de rubberen delen van je wasmachine regelmatig schoon te maken. Dit kun je doen met een sopje van heet water en afwasmiddel en een vaatdoek. Voor lastige hoeken en kieren kun je eventueel ook een oude afwasborstel gebruiken.
Maak de afloop de rubbers droog met een schone doek.
In het pluizenfilter van je wasmachine blijft een hoop vuiligheid hangen. Daarom moet je deze ook met regelmaat legen. Je vindt het filter achter het kleine deurtje onderaan de voorkant van je wasmachine.
Plaats een lege schaal of emmer onder het filter, open het klepje, laat met het slangetje de wasmachine leeglopen in de emmer of schaal en haal het filter los. Spoel het filter schoon onder de kraan, droog hem af en plaats hem weer terug.
In Nederland zijn we geneigd meer wasmiddel te gebruiken dan nodig is. Het teveel wasmiddel blijft in de wasmachine hangen, en is vervolgens een broedplaats voor bacteriën. Bij de meeste wasmachine kun je het wasmiddellade uit de wasmachine trekken. Spoel het zeepbakje schoon onder de kraan om overtollige zeepresten te verwijderen.
Maak daarna het zeepbakje goed schoon en plaats hem terug in de wasmachine.
Als je na het doorlopen van de bovenstaande stappen je wasmachine nog steeds muf ruikt, kan een wasmachinereiniger mogelijk nog een oplossing bieden. Deze producten zijn ontwikkelt voor het verwijderen van zeepresten, nare geurtjes en verlengen in sommige gevallen zelfs de levensduur van je wasmachine.
Voorbeelden van veelgebruikte reinigingsmiddelen voor wasmachines zijn:
Dettol Hygiënische Wasmachine Reiniger
HG stinkende wasmachine reiniger
Calgon 3 in 1 Power Gel Wasmachine Reiniger en Anti kalk
Calgon 3 in 1 Powerball Tabs Wasmachine Reiniger en Anti kalk
Dr. Beckmann Wasmachine hygiene reiniger
Het klinkt in eerste instantie misschien een beetje gek: een stinkende wasmachine. Aangezien het apparaat erop is ontworpen om schoon te maken. Maar als de wasmachine zelf niet goed gereinigd wordt, kan de wasmachine zuur of muf gaan ruiken.
In de meeste gevallen wordt een stinkende wasmachine veroorzaakt door vetluis. Vetluis zijn geen echte luizen, maar is een ophoping over onder andere overtollig wasmiddel, huidcellen, stof en vetten. Vetluis houdt steeds meer viezigheid vast, waardoor het een broedplaats is voor bacteriën. Het ziet eruit als een grijze smurrie die, in het ergste geval, naast een muffe of zure geur ook grijze vlekken kan achterlaten op je ‘schone’ wasgoed.
Moderne wasmachines gebruiken tegenwoordig veelal relatief lage temperaturen bij standaard wasprogramma’s, vaak slechts 30 of 40 graden. Deze manier van wassen is heel zuinig, maar veel vetten en overtollig wasmiddel wordt hierbij niet verwijdert en de meeste bacteriën gaan niet dood op deze lage temperaturen. Daarom is het belangrijk, vooral als je veel wast met lage temperaturen, om regelmatig je wasmachine goed schoon te maken en om af en toe toch een wasprogramma te draaien op 60 graden of meer.
Een andere reden waardoor er gemakkelijk vetluis in je wasmachine ontstaat en je wasmachine stinkt, is doordat je te veel wasmiddel gebruikt. Dit klinkt in eerste instantie misschien een beetje gek, maar ja! Als je te veel wasmiddel gebruikt, gaat je wasmachine daar júíst van stinken. Dit komt doordat de zeepresten in je wasmachine blijven hangen, en daar vervolgens viezigheid zoals vetten, bacteriën, huiscellen en stof in blijft hangen. Zo ontstaat vetluis.
Onderzoeken hebben aangetoond dat Nederlanders gemiddeld meer vloeibaar wasmiddel gebruiken dan nodig is. Twijfel je of of jij ook te veel vloeibaar wasmiddel bij je wasgoed doet? Op de verpakking van alle vloeibare wasmiddelen staat wat de aanbevolen dosering is.
Wanneer je wasmachine schoon en fris ruikt, wil je dat natuurlijk het liefst zo houden. Door regelmatig je wasmachine schoon te maken, voorkom je dat er vetluis ontstaat of je wasmachine (weer) gaat stinken. Maak geen zorgen, je hoeft niet iedere keer je hele wasmachine schoon te maken. Om een stinkende wasmachine te voorkomen, raden wij het volgende aan:
Draai eens per maand een kookwas met 90 graden en een lege wasmachine
Plan ook in om met regelmaat de rubberen rand van je wasmachine goed schoon te maken
Het filter reinigen kun je het beste om maand doen
Probeer ook het zeepbakje om de maand te reinigen
februari 28, 2025