Als je wil dat je wasmachine zijn werk goed doet en lang meegaat, is het belangrijk hem goed te onderhouden. Je wasmachine reinigen klinkt misschien als een behoorlijke klus, maar dat valt reuze mee. Aan de hand van de onderstaande stappen maak je je wasmachine schoon.
Dit is de eerste en waarschijnlijk ook de makkelijkste stap naar een schone wasmachine. Draai een wasprogramma, zonder wasmiddel, wasverzachter of wasgoed, op minimaal 90 graden. Om energie te besparen wassen we tegenwoordig vaak met een lage temperatuur. Door eens in de zoveel tijd een wasprogramma te draaien met hoge temperaturen, komt er een hoop vuil los, net zoals de overgebleven zeepresten. Op deze hoge temperatuur worden ook meer bacteriën gedood.
Als je wasmachine stinkt, kun je eventueel een schepje soda of flinke scheut azijn gebruiken om van die vieze geur in de wasmachine af te komen. Dit helpt tevens kalkaanslag tegen te gaan.
Aan de binnenkant van de deur van je wasmachine, vind je een rubberen ring. Hier blijft vaak van alles in hangen, zoals stof, haren, resten wasmiddel en vetten. Neem de rubberen rand af met een vochtige doek, voor hardnekkige vlekken of lastige kieren kun je eventueel een schuurspons of een oude tandenborstel gebruiken. Droog de rubbers daarna met een schone, droge doek.
Ook in het pluizenfilter van je wasmachine kan allerlei viezigheid blijven hangen. Daarom moet je deze regelmatig legen. Je vindt het filter achter het kleine deurtje onderaan de voorkant van je wasmachine. Plaats een lege schaal of emmer onder het filter, open het klepje, laat met het slangetje de wasmachine leeglopen in de emmer of schaal en haal het filter los. Spoel het filter schoon onder de kraan, droog hem af en plaats hem weer terug.
Als je teveel wasmiddel gebruikt, net zoals de meeste huishoudens in Nederlands, kunnen de zeepresten in het zeepbakje blijven hangen. Hier blijft vervolgens allerlei vuil in hangen, waardoor het belangrijk is hem regelmatig schoon te maken.
Bij de meeste wasmachines kun je de wasmiddellade uit de wasmachine halen. Spoel deze schoon onder de kraan met heet water, gebruik eventueel een vaatdoek of oude tandenborstel om de zeepresten los te poetsen. Als het wasmiddel erg is aangekoekt kun je de lade ook laten weken in een emmer of teil met heet water. Gebruik een schone, droge doel om het zeepbakje te drogen voor je hem terugplaatst in de wasmachine.
Aan de hand van de bovenstaande tips kun jij je wasmachine schoonmaken. Zo kom je af van een stinkende wasmachine en zorg je ervoor dat je wasmachine langer meegaat. Wil je een makkelijke en snelle afvinklijst? Hieronder benoemen we kort nog een keer wat je kunt doen voor het schoonmaken van je wasmachine.
Draai een wasprogramma met een lege trommel op een hoge temperatuur.
Rubberen rand bij de trommel reinigen met een doekje.
Het pluizenfilter legen en schoonmaken onder de kraan
Zeepresten uit het zeepbakje poetsen.
Een wasmachine maakt schoon, dus waarom zou je je wasmachine schoon moeten maken? Net zoals de meeste dingen, hebben wasmachines onderhoud nodig om goed hun werk te kunnen doen. We moeten er zuinig op zijn zodat we er lang plezier van kunnen hebben. Dit is waarom we wasmachines schoonmaken.
Het is logisch: als je wilt dat je wasgoed zo schoon mogelijk wordt, moet je je wasmachine regelmatig schoonmaken. Je kunt borden worden niet schoon in vies afwaswater, en je kleding blijft vies als je een vieze wasmachine gebruikt.
Vetluis is geen echte luis, maar een ophoping van onder andere teveel wasmiddel, huidcellen, stof, haren, vetten en meer. Dit vormt een grijzige aanslag aan de binnenkant van je wasmachine, waar bacteriën, micro-organismen en andere beestjes in leven. Dit is uiteraard onhygiënisch, maar daarnaast kan vetluis ook voor een nare stank zorgen in je wasmachine en aan je wasgoed. Je wasmachine reinigen kan vetluis verhelpen en voorkomen, waardoor je wasmachine en wasgoed lekker fris blijft ruiken. Reinig je wasmachine regelmatig, en de vetluis blijft ook weg.
Zeepresten en kalkaanslag kunnen ervoor zorgen dat het langer duurt voor het water de juiste temperatuur heeft bereikt. Dit gebeurt als er kalk vormt op het verwarmingselement of er wasmiddel aan blijft kleven. Door eens in de zoveel tijd een hete was met een lege trommel en een scheut azijn (schoonmaakazijn en natuurazijn kunnen allebei) of een halve kop soda, ga je kalk tegen en week je aangekoekt wasmiddel los.
Je kunt het optimale uit de wasmachine halen door hem regelmatig schoon te maken. Hierdoor presteert hij namelijk het beste en gaat hij ook zo lang mogelijk mee. Zaken zoals kalkaanslag, opgehoopt vuil en vetluis kunnen namelijk op den duur voor grotere problemen zorgen, zoals slijtage of verstoppingen, waardoor je vroegtijdig je wasmachine moet vervangen.
Eerder legden we al uit wat je kunt doen om je wasmachine een goede wasbeurt te geven? Maar hoe vaak is dat écht nodig? Maak je geen zorgen, je wasmachine reinigen is geen dagelijkse taak. Hieronder lees je hoe vaak je welke stap moet herhalen.
Als je normaal gesproken alleen op een lage temperatuur wast, raden we aan om een of twee keer per maand een wasprogramma op 90 graden met een lege trommel te laten draaien. Was je uit jezelf al eens per maand (of vaker) op 90 graden, bijvoorbeeld je handdoeken of vanwege een allergie, dan zul je geen aparte kookwas te hoeven draaien.
Probeer dit ook een keer per maand te doen. Je kunt er ook een gewoonte van maken om na iedere wasbeurt de rubbers van je wasmachine te reinigen, het is immers zo gebeurd! Dan hoef je ze minder vaak een grote beurt te geven.
Dit hoef je niet zo vaak te doen. Over het algemeen is het reinigen van het filter van je wasmachine iets wat 2 keer per jaar moet gebeuren.
Hoe vaak het nodig is om het zeepbakje van je wasmachine te reinigen, is afhankelijk van het wasmiddel dat je gebruikt en hoeveel wasmiddel je gebruikt, het kan namelijk uitmaken of je een vloeibaar wasmiddel of een waspoeder gebruikt. Kijk daarom aan hoevaak het nodig is om de wasmiddellade schoon te maken, maar een keer per maand is een goed begin.
Als je na het doorlopen van de eerdergenoemde stappen je wasmachine nog steeds muf ruikt, kun je eventueel ook een vaatwastablet voor de vaatwasser gebruiken tijdens de wasbeurt op 90 graden. Doe simpelweg een of twee vaatwastabletten in het zeepbakje om vetluis te voorkomen en voor het reinigen van de hele binnenkant van je wasmachine.
Een wasmachinereiniger kan mogelijk ook een oplossing bieden. Deze producten zijn ontwikkelt voor het verwijderen van zeepresten, nare geurtjes en verlengen in sommige gevallen zelfs de levensduur van je wasmachine.
Je wilt natuurlijk dat je wasmachine zo lang mogelijk meegaat. Daarvoor is het belangrijk om er goed mee om te gaan – dat betekent dat je hem gebruikt zoals hoort, maar ook dat je het nodige onderhoud verricht. Gebruik onze tips, en je zult nog lang plezier hebben van je wasmachine.
We kunnen het niet genoeg benadrukken, als je wil dat je wasmachine zijn werk goed doet en lang mee gaat, is het belangrijk hem goed en regelmatig te reinigen. We gaan ervan uit dat we dit onderwerp voldoende behandeld hebben, dus gaan we door naar het volgende punt.
Iedereen heeft een andere voorkeur voor wasmiddel. Sommigen zweren bij waspoeder, terwijl andere liever waspods of een vloeibaar wasmiddel gebruiken. Tegenwoordig wast men veel met een lage temperatuur, vaak niet heter dan 40 graden. Waspoeder lost niet altijd 100% bij deze lage temperaturen, waardoor het ook niet makkelijk wegspoelt na afloop van je wasprogramma. Bij vloeibaar wasmiddel heb je dat probleem niet – mits je je houdt aan de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel.
We hebben het hier en daar al over kalkaanslag gehad, maar willen het nog iets uitgebreider behandelen. Kalk in de wasmachine, vooral aan het verwarmingselement, kan ervoor zorgen dat hij harder moet werken om het water op temperatuur te krijgen. Hierdoor verbruik je onnodig veel energie, maar op den duur kan kalkaanslag het verwarmingselement ook kapot maken, en dan ben je nóg verder van huis. Ontkalk je wasmachine daarom regelmatig, met een flinke scheut azijn of een halve kop soda.
Laat de deur van je wasmachine open staan nadat je gewassen hebt. Op die manier drogen de rubbers en de binnenkant van de trommel beter en waardoor de rubbers langer meegaan en er ook geen muffe geur in de trommel ontstaat.
februari 28, 2025