Wasmachine maakt herrie

Je wasmachine maakt herrie en daarom wil je het apparaat liever niet meer gebruiken. Dat is erg verstandig, want waarschijnlijk is er iets stuk en hoe langer je de reparatie uitstelt, hoe meer schade je zal aanrichten. Aan de hand van het soort lawaai dat je wasmachine maakt kun je afleiden wat het probleem is, een verstopte filter, het apparaat staat niet waterpas, een overvolle trommel of kapotte lagers. Lees hier alles wat je over herrie en wasmachines moet weten!
Foto van Yannick
Yannick

Wasmachine expert sinds 2017

Handig om te weten

  • Er zijn meerdere redenen waarom je wasmachine herrie maakt.
  • De meeste redenen kun je gemakkelijk zelf oplossen.
  • Je moet de lagers altijd laten vervangen door een professional.

Hoe kan het dat mijn wasmachine veel herrie maakt?

Iedere wasmachine zal altijd wat lawaai maken, zeker tijdens het centrifugeren. Als je echter een bonkend geluid hoort dat significant harder is dan je normaal gewend bent, dan is er misschien iets anders met je wasmachine aan de hand. Ook een tikkend geluid is vaak een teken dat je actie moet ondernemen.

Wat precies de reden is van het afwijkende geluid, kan per situatie verschillen. Misschien zijn de lagers van je wasmachine versleten of zit er rommel in de wasmachine trommel die tijdens het draaien tegen het raampje in de deur tikt.

Hier onder kun je lezen wat de verschillende oorzaken van extra geluid uit je wasmachine kunnen zijn en hoe je deze kunt oplossen.

Mijn wasmachine maakt veel herrie, wat kan ik hier tegen doen?

Gelukkig zijn de meeste redenen dat je wasmachine herrie maakt op een simpele manier op te lossen. In de meeste gevallen hoeft er geen monteur aan te pas te komen.

Zorg ervoor dat je wasmachine waterpas staat

Als je wasmachine wiebelt dan zorgt dat ervoor dat je meer geluid hoort dan normaal. Je kunt met behulp van een waterpas heel gemakkelijk controleren of je machine waterpas staat. Als nu blijkt dat het niet zo is, kun je aan de pootjes onderaan je wasmachine draaien om dit weer te herstellen.

Het kan gebeuren dat je dit proces eens in de zoveel tijd moet herhalen. Tijdens het centrifugeren moeten de rubberen pootjes alle klappen opvangen, waardoor ze na verloop van tijd een klein beetje kunnen verplaatsen. Ook kan het zijn dat je je nieuwe wasmachine niet goed goed hebt afgesteld of dat het apparaat niet op een harde vloer staat. In het laatste geval kun je er altijd voor kiezen om de ondergrond van de wasmachine te verstevigen.

Verdeel je wasgoed beter over de trommel

Het feit dat je wasmachine trilt wordt meestal veroorzaakt door een trommel die te vol is. Bij grote ladingen kan het gebeuren dat er te veel wasgoed aan dezelfde kant is, waardoor er een soort bonkende herrie ontstaat. Je kunt dit oplossen door een deel van je wasgoed uit de trommel te halen en de rest los te maken. Zo komt het bij beddengoed bijvoorbeeld vaak voor dat er een soort bal wordt gevormd doordat alle andere items in je dekbedovertrek terecht zijn gekomen.

Controleer of je lagers versleten zijn

Heb je meer last van een gierende herrie? Dan kan het zomaar zijn dat je lagers versleten zijn. Draai met je hand de lege trommel rond en als dat erg stroef lijkt te gaan dan is de kans groot dat je je lagers moet vervangen. Dit is niet iets wat je gemakkelijk zelf kunt doen, hiervoor moet je altijd een monteur bellen of contact opnemen met de fabrikant van je wasmachine.

Controleer de schokbrekers en transportbouten

Aan de achterkant van je wasmachine zitten altijd transportbouten die ervoor zorgen dat de trommel op zijn plek blijft zitten tijdens het vervoeren. Voordat je je wasmachine in gebruik neemt, moet je deze altijd losdraaien en verwijderen. Zorg ervoor dat je ze ergens bewaart, zodat je je wasmachine ook weer klaar voor transport kunt maken.

Heb je meer last van een bonkend geluid? Dan zijn misschien de schokbrekers aan de onderkant van je wasmachine stuk. Het is heel normaal dat deze na een aantal gebruiksjaren wat minder krachtig zijn, waardoor ze niet langer het schudden van de wasmachine kunnen tegenhouden.

Maak het filter van je wasmachine schoon

Een tikkend geluid kan erop wijzen dat er iets vast zit in je wasmachine wat tijdens het wassen tegen de trommel of deur tikt. Dit kan een knoopje zijn, een haarspeldje of wat kleingeld. Zet je wasmachine uit, maak de trommel leeg en controleer de filter. Het is sowieso goed om eens in de drie maanden je wasmachine op deze manier te onderhouden, want dit kan de levensduur van het apparaat flink verlengen.

Misschien moet je je wasmachine nog kalibreren

Als je een Samsung wasmachine hebt, kan het zijn dat je deze nog moet kalibreren voor gebruik. Dit is het enige merk dat wasmachines niet al gekalibreerd aflevert, wat voor jou als voordeel heeft dat je machine precies is aangepast aan jouw omgeving. Handig als je geen stevige ondergrond hebt. Een wasmachine die niet gekalibreerd is, maakt een gierend geluid, maar dit kun je eenvoudig verhelpen via het programma op het display. Houd er rekening mee dat dit ongeveer 3 minuten duurt en dat je er daarvoor eerst voor moet zorgen dat je wasmachine waterpas wordt gezet.

Op zoek naar een stille wasmachine?

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe wasmachine dan kan het erg veel lonen om te zoeken naar een stil model. Op ieder energielabel staat altijd het geluidsniveau aangegeven, waaruit je kunt aflezen hoe veel lawaai de wasmachine maakt:

  1. 71 dB of minder > extra stil. Deze wasmachine kun je gemakkelijk naast je werk- of studeerkamer plaatsen

  2. 72 dB of 73 dB > stil. Geschikt voor in een open ruimte, je kunt gemakkelijk de was doen als je thuis bent

  3. 74 dB tot 77 dB > normaal. Je kunt de wasmachine horen, dus je zet deze niet naast je slaap- of werkkamer.

  4. 78 dB of meer > luid. Deze wasmachine maakt lawaai en bij voorkeur plaats je het appraat niet in de buurt van je werk- of slaapkamer.

Heb je al een wasmachine en is het nog geen tijd voor vervanging of ben je op zoek naar een goedkoper alternatief? Dan kun je ook kiezen voor rubberen doppen aan de onderkant die ervoor zorgen dat je minder last hebt van het lawaai tijdens het centrifugeren. Trillingsdempers gebruiken zorgt er ook voor dat je wasmachine langer mee zal gaan, want de onderdelen hoeven nu zelf minder klappen op te vangen.

Veelgestelde vragen over een wasmachine maakt herrie

Een wasmachine die onnodig lawaai maakt is erg vervelend en daarom wil je daar natuurlijk zo snel mogelijk iets aan doen. Lees hier welke vragen andere consumenten stellen over wasmachines die herrie maken.

Wat te doen tegen herrie wasmachine?

Wat je precies moet doen als je wasmachine geluid maakt, hangt af van wat er aan de hand is. Een ongelijke belasting van de trommel kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je meer hoort dan je gewend bent, maar ook versleten schokbrekers of veren kunnen ervoor zorgen dat je opeens last hebt van geluid. Controleer altijd eerst wat de oorzaak is, zodat je de juiste oplossing kunt toepassen.

Hoe weet ik of de schokbrekers van mijn wasmachine kapot zijn?

Als het ronddraaien van de trommel niet soepel gaat en hobbelig voelt, dan zijn de lagers waarschijnlijk aan vervanging toe. Om deze te laten vervangen heb je altijd de hulp van een professional nodig.

Hoe klinken kapotte lagers wasmachine?

Het geluid van een wasmachine met kapotte lagers bouwt zich langzaam op. Eerst hoor je alleen zacht gerommel, dat al snel zal toenemen tot een krijsend geluid. Je zal altijd door hebben dat er iets mis is met je wasmachine, want het geluid is erg luid en opvallend.

Wat kost het om lagers van wasmachine te vervangen?

Houd er rekening mee dat het ongeveer €125 – €150 zal kosten om de lagers van je wasmachine te laten vervangen. In de meeste gevallen heb je de eerste drie jaar altijd garantie, waardoor ze gratis vervangen kunnen worden. Reken erop dat je voor een spoedreparatie ook altijd meer zal moeten betalen dan wanneer je wat langer zonder wasmachine kunt.