De levensduur van een wasmachine is afhankelijk van verschillende factoren. Zo is het belangrijk dat de wasmachine goed onderhouden en schoongemaakt wordt. Ook het aantal wasbeurten bepaalt de levensduur van wasmachines. Hoe vaker je wast, hoe sneller de wasmachine slijt. Een gezin heeft gemiddeld 4 of 5 wasbeurten per week. Maar als je alleen woont, dan heb je misschien maar één wasbeurt per week. Daarnaast verlengen reparaties de gemiddelde leeftijd van wasmachines. Wanneer er een defect ontstaat, kun je eerst nagaan of de wasmachine gerepareerd kan worden en vaak is dit mogelijk. Zo hoef je geen nieuwe te kopen. Dit zorgt er ook voor dat je huidige wasmachine langer meegaat.
Hoe lang gaat een wasmachine mee? Er zitten verschillende factoren aan de levensduur. Gemiddeld hoort een nieuwe wasmachine ongeveer 3000 wasbeurten mee te gaan. Als je uitgaat van normaal gebruik (+/- 4 wasbeurten per week), dan kom je uit op een gemiddelde gebruiksduur van 10 jaar. Ben je minder vaak aan het wassen, dan zal een wasmachine langer mee gaan. Bij intensiever gebruik weer minder. Daarbij verschilt het ook qua merk en hoe goed je de wasmachine onderhoudt wat de daadwerkelijke levensduur is. Sommige wasmachines werken al 20 jaar prima, terwijl andere wasmachines na 5 jaar ermee ophouden.
Het merk wasmachine bepaalt ook de levensduur van een wasmachine. Een goedkopere wasmachine zoals een Indesit wasmachine zal minder lang mee gaan, daar is de prijs dan ook naar. Wasmachines van het merk Miele hebben over het algemeen de langste levensduur. Deze wasmachines zijn ook wel duurder in aanschaf. Naast Miele hebben ook andere A-merken zoals Samsung, Siemens en Bosch een betere levensduur.
Om de gebruiksduur van je wasmachine te verlengen, hebben wij een aantal tips op een rijtje gezet die je kunt opvolgen. Zo geniet je langer van de wasmachine.
Spaar je wasgoed op totdat je een volle trommel hebt. Zo hoef je minder vaak te wassen en wordt de wasmachine minder gebruikt. Zorg er wel voor dat je niet een té volle trommel hebt door een ruimte van handbreedte tussen de was en de trommel over te houden. Een overbeladen trommel brengt schade aan de schokbrekers en de motor van de wasmachine.
Als je de wasmachine gebruikt, zorg er dan voor dat je de juiste hoeveelheid wasmiddel toevoegt. Met te veel wasmiddel hopen zeepresten zich op in de wasmachine. Met te weinig wasmiddel heb je juist weer kans op kalkschade. Kijk op de verpakking van jouw wasmiddel om de juiste dosis toe te voegen.
Het goed onderhouden van je wasmachine is belangrijk voor een lange levensduur. Hoe houd je je wasmachine schoon? Dit doe je door 1 à 2 keer per maand een was te draaien op hoge temperatuur (60 of 90 graden) om bacteriën te doden. Ook reinig je het pluizenfilter om de vijf wasbeurten. Daarnaast is het aan te raden om één keer per jaar de afvoerslang goed schoon te maken en na vijf jaar deze helemaal te vervangen.
Controleer of de wasmachine waterpas staat op de plek. Is dit niet het geval, dan kan de wasmachine tijdens het centrifugeren veel trillen en stuiteren en dit brengt schade aan je wasmachine.
Is na een aantal jaar je wasmachine stuk gegaan? In plaats van gelijk een nieuwe wasmachine te kopen, kun je ook kijken of je huidige wasmachine gerepareerd kan worden. Vaak is het iets kleins zoals bijvoorbeeld de afvoerslang dat makkelijk gerepareerd kan worden. Schakel professionele hulp in om de oorzaak te vinden van het defect en zo te herstellen. Je wasmachine kan daarna weer een paar jaar langer mee gaan.
februari 28, 2025