Wat is een wasmachine lekbak?
Een lekbak voor je wasmachine vangt het water op in geval van een lekkage. Je zet deze letterlijke bak onder het apparaat, zodat deze het water kan opvangen als dat uit de wasmachine lekt. Op die manier voorkom je waterschade aan de ruimte waar je wasmachine staat.
Waarom heb ik een lekbak voor mijn wasmachine nodig?
Iedere wasmachine kan een keer water gaan lekken. Een verstopping van de afvoer kan ervoor zorgen dat er te veel water in de trommel komt, wat er vervolgens via het deurtje weer uit komt of er komt een gaatje in de afvoerslang. Door een lekbak te gebruiken kun je voorkomen dat het water terechtkomt op de vloer.
Zo werkt een wasmachine lekbak
Je plaatst de wasmachine lekbak onder je wasmachine. Op het moment dat er, om wat voor reden dan ook, water uit het apparaat komt, wordt dit opgevangen. Op die manier kun je voorkomen dat het water schade aanricht.
Moderne wasmachines hebben vaak een aantal ingebouwde technieken die er alles aan doen om een lekkage te voorkomen of zo snel mogelijk te detecteren. Voor deze wasmachines heb je vaak helemaal geen lekbak meer nodig.
Verschillende soorten wasmachine lekbakken
In principe is iedere lekbak voor je wasmachine hetzelfde. Het is niet meer dan een bak die je onder het apparaat zet om water op te vangen dat normaal gesproken niet uit het apparaat hoort te komen.
Er zijn ook lekbakken voor je koelkast, vriezer en vaatwasmachine online verkrijgbaar. Als deze qua afmetingen ook onder je wasmachine passen, kun je deze ook gebruiken. Een bak van 70 cm breed is voor de meeste wasmachines perfect.
Hoe kan mijn wasmachine water gaan lekken?
De oorzaak van een lekkende wasmachine is het vaakst een probleem met de afdichting van de deur. De rubberen randen bij de deur kunnen na verloop van tijd afbreken of minder goed de opening afsluiten. Je hoeft je wasmachine niet direct naar de gemeentelijke milieustraat te brengen, dit onderdeel kan gewoon vervangen worden.
Volg bij waterschade altijd het volgende stappenplan:
Stap 1: Schuif een krant onder de wasmachine
Als je niet precies kunt zien waar het lek vandaan komt, kun je een krant onder de wasmachine schuiven. Je ziet dan waar de druppels vallen en dat geeft je een beter idee over waar je naar het lek moet zoeken.
Stap 2: Controleer altijd de hele lijn
Trek niet te snel je conclusies, als je onderaan het apparaat een druppel gevonden hebt, komt dat niet altijd meteen van het onderdeel dat daar direct boven zit. Het kan ook dat er daar nog iets boven zit waar de druppel vandaan komt.
Stap 3: Check de sporen
Bij een langdurige lekkage kun je vaak aan de sporen zien waar het lek zit. Zo kan het materiaal om het lek bijvoorbeeld erg roestig zijn.
Stap 4: Kijk de slangen na
Een knik in een slang kan er al voor zorgen dat het water niet goed kan doorlopen en dus gaat lekken. Kijk achter je wasmachine of alle kabels voldoende ruimte hebben.
Stap 5: Kan je wasmachine gemaakt worden?
In de meeste gevallen hoef je geen volledig nieuwe wasmachine te kopen, maar kan het lekkende onderdeel gewoon vervangen worden. Een lekkende slang vervang je gemakkelijk zelf of je laat er een monteur naar kijken. Zo wordt je wasmachine gemakkelijk naar de originele staat teruggebracht.
Zodra je een lekkage ontdekt, moet je de wasmachine meteen uitschakelen en de stekker uit het stopcontact halen. Zorg ook dat andere elektronische apparaten in de buurt worden verplaatst of uitgeschakeld.
Hoe kan ik voorkomen dat mijn wasmachine gaat lekken?
Er zijn veel lekkages waar je niet zo veel aan kunt doen, soms is het gewoon domme pech dat een afvoerslang breekt. Wel kun je er met regelmatig onderhoud van je wasmachine voor zorgen dat je geen last krijgt van lekkages als gevolg van verstoppingen. Draai eens per maand een leeg programma met een kopje soda, een scheutje azijn of twee vaatwastabletten om te voorkomen dat vetluis zich ophoopt en de afvoer van water bemoeilijkt. Ook kun je een van de onderstaande alternatieven gebruiken
Alternatieven voor een wasmachine lekbak
Je hebt alleen een lekbak nodig als je wasmachine geen ander systeem heeft om een lekkage tegen te gaan. Er zijn drie verschillende opties:
Bodemsensor
Sommige wasmachines hebben op de bodem van het apparaat een sensor die in de gaten houdt of er geen water in loopt. Hier zit altijd een ingebouwde lekbak in, waardoor een externe lekbak overbodig wordt. Op het moment dat er water in die lekbak loopt, wordt dit door de sensor gedetecteerd en stopt de toevoer van water meteen of dat de wasmachine wordt uitgeschakeld.
Slangbeveiliging
Bij dit systeem zorgt een dubbele aanvoerslang ervoor dat het water nog steeds wordt opgevangen als je binnenste slang knapt. De tweede slang kan in dat geval alsnog het water opvangen. Dit systeem wordt vaak aangevuld met een waterslot, dat de toevoer van water stopt op het moment dat er een lekkage wordt gedetecteerd. Als jouw wasmachine nog geen beveiligde slang heeft, kun je deze in de dichtstbijzijnde bouwmarkt ook los kopen. Vergeet niet bij de bouwmarkt selecteren op het juiste formaat voor jouw wasmachine.
Overloopbeveiliging
Bij deze wasmachine wordt het waterniveau in de trommel altijd gemeten en op het moment dat er meer water in de trommel zit dan normaal is, wordt het meteen weggepompt. Dit gebeurt voordat het water de kans heeft om de trommel uit te lopen. Let wel op dat het bij deze techniek nog steeds handig kan zijn om een wasmachine bak neer te zetten, want je bent niet beveiligd tegen een lekkende slang of een eventuele lekkage buitenom de trommel.
Waterslot
Je monteert een waterslot op de watertoevoer van je wasmachine. Zodra de meter doorheeft dat er meer water dan normaal wordt aangevoerd, wordt er een tijdelijke sluiting actief. Er wordt dan geen extra water meer aangevoerd, waardoor de waterschade beperkt zal blijven. Deze oplossing is vooral effectief in combinatie met een wasmachine bak, omdat het de lekkage stopt, maar niet kan voorkomen.
Veelgestelde vragen over een lekbak wasmachine
Deze veelgestelde vragen over een lekbak onder je wasmachine geven je inzicht in alles wat je nog over dit onderwerp moet weten.
Waarom lekbak onder wasmachine?
Met een lekbak onder je wasmachine kun je voorkomen dat het lekkende water schade aanricht op bijvoorbeeld de vloer of omliggende apparaten zoals je droger.
In plaats van dat het water over de vloer wegloopt, wordt het opgevangen in een bak en dat kan de schade beperken.
Heeft mijn wasmachine een bodemsensor?
Veel nieuwe wasmachines zijn uitgerust met een bodemsensor die continu detecteert of er water in de ingebouwde lekbak zit. Je vindt in de gebruiksaanwijzing van je wasmachine of jouw model deze al heeft.
Wat is aquastop op een wasmachine?
Een aquastop zorgt ervoor dat er niet langer water naar de trommel wordt gevoerd als er meer dan een redelijke hoeveelheid water is aangevoerd. Lekkende wasmachines verbruiken namelijk meer water, omdat ze de trommel niet of niet helemaal goed gevuld krijgen. Zo wordt voorkomen dat het water via de deur weg kan lopen.
Is een aquastop noodzakelijk?
Voornamelijk oude wasmachines hebben nog geen andere ingebouwde technieken om een lekkage te voorkomen en dan kan het een simpele oplossing zijn om zelf een waterstop op de wateraanvoer van je wasmachine aan te sluiten. In dat geval is een aquastop niet noodzakelijk, maar wel heel erg handig als je een lekkage wil voorkomen. Vul deze techniek aan met een lekbak, want deze techniek stopt alleen lekkages die al in volle gang zijn.