Ben je op zoek naar een nieuwe wasmachine en heb je het idee dat een model voor inbouw goed bij je past? Dan zit je hier goed, want wij hebben de beste modellen voor je getest en met elkaar vergeleken. We hebben gekeken naar alle eigenschappen waar je op moet letten bij een inbouw wasmachine kopen, van de energieklasse tot aan het vulgewicht, het maximaal toerental centrifugeren en of de wasmachine beschikt over voldoende wasprogramma’s en extra functies zoals uitgestelde start, stoomfunctie en opties om te besparen op je waterverbruik. Dit zijn de beste inbouw wasmachines van 2025:
De meeste modellen zijn vrijstaande wasmachines die los in je woning staan. Als je liever hebt dat de wasmachine niet zo opvalt, kun je voor een inbouw wasmachine kiezen. Deze worden netjes weggewerkt in het design van de ruimte, waardoor het apparaat niet langer te zien is.
Dit is erg geschikt voor een kleine ruimte, waar het al snel rommelig oogt als de wasmachine los staat. Ook kan een wasmachine gemakkelijker op hoogte worden geplaatst, waardoor je minder ver hoeft te bukken om het apparaat in te laden.
Een ander voordeel is dat de ombouw ervoor zorgt dat je minder last hebt van het geluid van de wasmachine. De trillingen worden beter gedempt, waardoor het geluid wordt beperkt.
Een inbouw wasmachine zelf inbouwen? Dat is veel gemakkelijker dan je denkt. Lees hier ons handige stappenplan.
Bij een ingebouwde wasmachine zijn de aansluitingen mooi weggewerkt, wat betekent dat je ze moet aansluiten voordat je het apparaat de nis in tilt. Sluit zowel de aan- als afvoerslang aan een zorg ervoor dat de wasmachine op een geaard stopcontact is aangesloten.
Zodra alles is aangesloten til je de wasmachine in de nis. Dit doe je altijd samen en bij voorkeur heb je nog een derde persoon die controleert of er geen knik in de aan- en afvoer van water komt. Op het moment dat de wasmachine in de nis staat, kijk je of deze ook waterpas staat. Je kunt dit altijd aanpassen door aan de pootjes van je wasmachine te draaien.
Hoe je de deur moet monteren, is afhankelijk van wat voor soort inbouw wasmachine je hebt. In de meeste gevallen zitten de scharnieren op de wasmachine zelf gemonteerd, zodat je de deur direct aan de wasmachine vast kunt maken. Je hoeft dus zelf geen gaten in de wasmachine te maken. Monteer de deur op de wasmachine en controleer of alles recht is en of de deur voldoende dicht kan, misschien moet je de wasmachine nog wel een beetje naar achteren schuiven.
Draai eerst een lege trommel op een kort programma om te kijken of alles werkt. Als je wasmachine bijvoorbeeld scheef staat, is dit je kans om dat te ontdekken. Je wil daar niet achter komen als je een programma van bijna 3 uur met al je beddengoed en handdoeken draait. Wanneer het nu niet naar behoren werkt, kun je het lege apparaat weer uit de nis tillen en alle aansluitingen nog eens controleren.
februari 28, 2025
Wil je zeker weten dat je alles over de inbouw wasmachine weet? Lees dan hier de vragen die het vaakst worden gesteld door anderen.