Gelukkig hoef je geen elektricien in te schakelen op het moment dat je je nieuwe wasmachine wil aansluiten, dit kun je gemakkelijk zelf doen. Doe dit bij voorkeur samen met iemand anders en volg ons handige stappenplan:
Voor je wasmachine aansluiten heb je drie dingen nodig: een water toevoer, afvoer en een geaard stopcontact. Bij oudere huizen kun je deze nog wel eens op een gekke plek vinden of mis je ze juist helemaal. In dat geval moet je er eerst voor zorgen dat aansluitingen worden om- of aangelegd, hiervoor heb je wel een erkend elektricien nodig.
Nieuwe modellen hebben op de achterkant van de wasmachine altijd transportbouten die zorgen ervoor dat de trommel tijdens het vervoeren niet verschuift. Voordat je de wasmachine installeert moet je deze verwijderen, want als je het apparaat aan zet met de bouten er nog in gaat deze heel snel stuk. Bekijk de handleiding van je wasmachine om er achter te komen waar deze bouten precies zitten. Je kunt ze na het verwijderen altijd het beste bewaren voor het geval je nog eens gaat verhuizen.
Kijk in de handleiding waar de water af- en aanvoer van je wasmachine zit. Sluit de aanvoer aan op de kraan en plaats de afvoerslang in de afvoerpijp. Draai de slang goed aan en zet het water zachtjes aan om te controleren of er geen water lekt. Je kunt ervoor kiezen om een extra waterslot toevoegen, deze zorgt ervoor dat er geen water meer wordt aangevoerd als er al meer dan genoeg water in de wasmachine zit, zo kun je eventuele lekkage voorkomen.
Sluit je wasmachine nooit aan op een stopcontact dat niet geaard is, want dat kan voor kortsluiting zorgen. Je kunt het juiste stopcontact herkennen aan dat er boven en onder een pinnetje zit. Steek de stekker in het stopcontact en zorg ervoor dat er niet te veel spanning op het snoer staat, bij voorkeur hangt deze losjes. Staat je wasmachine in de badkamer? Gebruik dan een trekschakelaar.
Tot slot zorg je ervoor dat de wasmachine op een stabiele ondergrond staat, een betonnen vloer is ideaal. Schuif de wasmachine eerst op de definitieve plek waar je hem wil hebben en controleer met een waterpas of alles recht staat. In sommige gevallen moet je de verstelbare pootjes hier en daar wat aandraaien of iets anders onder je wasmachine plaatsen, bijvoorbeeld een blokje. Als je de wasmachine niet op een stevige ondergrond zet loop je het risico dat hij tijdens het centrifugeren gaat lopen, waardoor je niet alleen schade aan je machine krijgt, maar ook aan je vloer.
Als alles op zijn plek staat draai je een programma met een lege trommel en controleer je of alles werkt en er nergens water uit komt. Werkt alles naar behoren? Dan heb je je wasmachine met succes aangesloten op de juiste plek!
De meeste woningen hebben een enkele afvoerpijp op de plek waar je je wasmachine en droger wil aansluiten. Nu hoeft dat geen probleem te zijn, want je kunt heel gemakkelijk beide apparaten op dezelfde aansluiten.
Met behulp van een Y-stuk kun je twee afvoerslangen in dezelfde afvoer laten uitkomen. Je drukt het heel eenvoudig op de afvoerbuis en vervolgens hang je beide slangen erin. Er zit vaak een wat breder en een smaller stuk aan, waarbij je het eerste gebruikt voor de afvoerslang van je wasmachine, hier komt namelijk veel meer water uit. De slang van je wasmachine moet ten minste 10 en maximaal 20 meter diep in de pijp hangen, zo heb je het minste risico op lekkage.
Heb je geen Y-stuk kunnen vinden of moet je nog even wachten tot het wordt bezorgd? Stel dan je wasdroger tijdelijk zo in dat het water wordt opgevangen in de condensbak. Houd er dan wel rekening mee dat je de bak met regelmaat moet legen.
februari 28, 2025
Heb je je oude wasmachine eindelijk verruild voor een nieuwe, maar moet je deze nog aansluiten? Lees dan eens de vragen die het vaakst worden gesteld door anderen.